Ulla Jokisalo: Mina bilders minne
09.03.2001 - 27.05.2001

 

 
 
 

 

 

 

Mina bilders minne (åren 1980-2000)

Helsingfors stads konstmuseum i Mejlans öppnades den 9 mars en retrospektiv utställning av Ulla Jokisalos verk. Jokisalo är en av våra mest särpräglade konstnärer. Hon introducerade ett starkt kvinnoperspektiv med subjektiva och konfessionella drag i vår konst.

För Ulla Jokisalo handlar bildskapandet om att bygga upp ett eget språk, en egen identitet. Blandningen av förflutet och nutid och av verkligt och fiktivt ingår i hennes visuella tänkande. Viktiga teman är minnet, barndomen och förhållandet mellan mor och dotter. Minnesbilderna har blivit Jokisalos centrala forskningsområde. Samma motiv, t.ex. albumbilder från barndomen, upprepas i olika sammanhang. Fotografiet är emellertid bara verkets utgångspunkt, Jokisalo behandlar det genom att klippa och sy eller kombinera det med andra element som saxar, nålar och trådar.

"De metaforiska föremålen och tecknen strukturerar Jokisalos uttryck, men framför allt strukturerar de den av avbrott och upprepningar rådbråkade tid som strömmar genom kvinnan. Återkomsten till de egna upplevelserna och släktbanden mellan kvinnorna skapar verkens tidsstruktur. Tiden syr fast minnena i kroppen...

Jokisalo upprepar och varierar sina teman. Betoningarna går från en grymhetens estetik och sökandet efter kvinnlig njutning till en nostalgisk längtan som skymtar under psykets arkaiska lager. Upprepningen är själens arkeologi, en återkomst till kärnan, till den punkt där det gångna kunde framträda på ett annat sätt. Men återkomsten är alltid en återkomst till minnena, inte till historien eller det gångna i sig."
Arja Elovirta

Mejlans konstmuseum presenterade verk från 1980-2000. Vi såg dels tidigare utställningsverk, dels verk som inte visats förr och helt nya verk. Utställningen kompletterades av en bok om Jokisalos konst. Konsthistoriker Arja Elovirta har författat bokens artikel.

Utställningen fick stöd av fotoorganisationernas centralförbund FINNFOTO ry.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 25.7.2001

Länkar

Öppet: ti-sö 11-18.30, må stängt.
Biljetter: 8/6 e, under 18 år fritt inträde! Fritt inträde på fredagar kl. 11-16.
Adress: Ekuddsvägen 6, Helsingfors 25. Tel. (09) 310 87031, fax (09) 310 87030.