Mauno Markkula
12.05.2000 - 06.08.2000

 

 
 
 

 

 

 

Den 12 maj 2000 öppnades en utställning med Mauno Markkulas konst på Helsingfors stads konstmuseum i Mejlans. Utställningen var den mest omfattande presentationen hittills av Markkulas produktion och omfattar 160 färgmättade målningar. Största delen var lånade ur privata samlingar och många verk visades nu första gången för allmänheten.

Mauno Markkula (1905–1959) hör till de mest särpräglade fenomenen inom finsk konst. Han hörde inte till någon grupp och följde inte några speciella riktningar, utan levde helt i sin egen värld i sina fantasisyner, som han fäste på duken i flammande klara färger. Markkulas starkt expressiva målningar skildrar fantasifulla landskap, stränder som härjas av färgstormar, palmer i månsken och fantasifulla bergs- och stadsvyer. Människor uppträder endast undantagsvis: Markkula återgav skapelseberättelsen s.a.s. baklänges, från människans skapelse mot de första dagarna i skapelseveckan, mot begynnelsens vatten, himmel och sol.

Den finska expressionismen hade tidigare präglats av mörka, jordnära färger. De extatiska eruptionerna av rött, gult och grönt i Markkulas verk gav konstnären tilläggsnamnet “färgmystikern“.

Mystiken omgav Markkula också som person. Han var en tillbakadragen eremit, asket och absolutist som levde ett alltigenom sunt – om också originellt– liv. Han var djupt intresserad av religion och mystik. Hans säregna personlighet väckte nyfikenhet hos omgivningen och därför blev han en legend redan under sin livstid, ett tacksamt föremål för otaliga anekdoter och historier.

Mauno Markkula hörde till konstsamlaren Leonard Bäcksbackas favoriter. Bäcksbacka var förmedlare av Markkulas konst, ordnade utställningar av hans konst i sitt galleri Konstsalongen och hjälpte honom med praktiska saker.

Utställningen var en fortsättning på Helsingfors stads konstmuseums serie om konstnärer som ingår i Leonard Bäcksbackas donation. Tidigare har vi bl.a fått se utställningar av Sam Vanni och Tyko Sallinen. Utställningen om Mauno Markkula var den största som någonsin har visats av hans produktion.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 25.7.2001

Länkar

Öppet: ti-sö 11-18.30, må stängt.
Biljetter: 8/6 e, under 18 år fritt inträde! Fritt inträde på fredagar kl. 11-16.
Adress: Ekuddsvägen 6, Helsingfors 25. Tel. (09) 310 87031, fax (09) 310 87030.