Helsingfors stads konstmuseums stora sommarutställning i Mejlans börjar inne i museet med ett digert urval på mer än 300 verk, och fortsätter ute i museets park i form av en prunkande trädgård som anlagts av professionella trädgårdsmästare. Utställningen går via blomsterprakt, skörd och många andra teman från Paradiset till dödens trädgård och pånyttfödelsens mirakel. Vi ser omkring hundra verk ur museets egna samlingar samt verklån från inhemska och utländska museer och samlingar. Den rikliga och överraskande hängningen presenterar bildkonst och konsthantverk från slutet av 1600-talet till våra dagar.
Utställningen börjar med den första av alla trädgårdar: Paradiset. Parallellt med den islamska konstens paradisiska trädgårdsmotiv ser vi de finländska naivisternas hemtrevliga bilder av Adam och Eva. Trädgården efter syndafallet framställs som en plats både för hårt arbete och för glädje och njutningar. Huvudrollen är självfallet tilldelad de färgmättade verken med blomster- och växtprakt som motiv och hyllningen till skörden och fruktbarheten, men en viktig roll har också den konst som berättar om trädgårdens oundvikliga vissnande och död. Fröet till nytt liv finns ändå alltid kvar; trädgården vaknar på nytt varje vår. Paradisets trädgård förgrenar sig avsiktligt åt många håll och försöker föra fram så många aspekter som möjligt på konstens och konstnärernas trädgårdar. Skira blomstergårdar är målade lika väl på porslinstallrikar som på duk, och kunskapens träd på gott och ont ser vi både på skåpdörrar och på grafikblad.
Genom porten vid den prunkande blomgruppen stiger besökaren in i den blomstrande trädgården i museets park. Den är anlagd med expertishjälp från Helsingfors stads grönavdelning, Nyttoväxtföreningen, Backas trädgårdscentral och Trädgårdsförbundet, och den tjänstgör också som tipshörna för dem som har egen trädgård eller balkong. Här får man traditionella och nya idéer för blomgrupper, koloniträdgård, växthus eller till exempel kompostering och örtodling. Trädgården är också lämplig för sommarpicknicker och en utmärkt scen för museets rikliga kringprogram. För barnen arrangeras aktiviteter i Hemligheternas vagn och Barnens land, som växer ut till en fjäril och en blomma.
Till utställningen utges en rikligt illustrerad bok på Minerva Kustannus förlag. Artiklarna är skrivna av Berndt Arell, Tarja Halonen, Marika Hausen, Jaakko Heinimäki, Leena Hämet-Ahti, Kaj Kalin, Väinö Kirstinä, Eeva Ruoff och Irma Savolainen. Ett häfte med uppgifter för barnen finns också. Utställningens huvudsamarbetspartner är HOK-Elanto. Övriga samarbetspartner är Grönavdelningen, Nyttoväxtföreningen, Backas trädgårdscentral och tidskriften Kotipuutarha samt Kekkilä Oy, Casanna Oy, Monena Oy, Viheraitta Oy och Markkinointi-Tihveräinen Oy
Guidningar: Gratis guidning på finska onsdagar kl. 17 och söndagar kl. 14; på svenska 2 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tfn (09) 310 87003. Det rikliga programutbudet presenteras i en särskild broschyr.
|