Den världsberömde fotografen Robert Capa (1913-1954) är känd framför allt som en modig dokumentarist under fem krig. Hans bilder av stupade i spanska inbördeskriget och av händelserna under andra världskriget hör till fotojournalismens klassiker. Japanernas angrepp på Kina 1938, II
världskriget; London, Nordafrika, Italien, D-Day på Omaha Beach och Paris befrielse hör till de historiska händelser som Capa förevigat.
Fotografier, som med hjälp av 160 bilder i svartvitt presenterar en av 1900-talets intressantaste fotografer. I många av de bilder som inte tidigare visats får vi också möta Capa som känslig humorist och skildrare av mångahanda mänskliga öden. Capas fotografier fick bred spridning i tidskrifter som Life, Collier's, Picture Post och The Saturday Evening Post. Robert Capa fotograferade också i fredstid: både brytningsskeden i samhället och människors dagliga sorger och glädjeämnen. Han tog också porträtt av sina samtida, bl.a. Ernest Hemingway, Ingrid Bergman, Gary Cooper, Henri Matisse och Pablo Picasso. År 1947 deltog Capa i grundandet av en egen bildbyrå för fotograferna, den sedermera världsberömda Magnum, vars chef han var i början av 50-talet.
Robet Capa föddes 1913 i Budapest. År 1954 omkom han under en reportageresa då han steg på en landmina i Hanoi i Franska Indokina, där han fotograferade kriget på uppdrag av tidskriften Life. Samtidigt som en stor del av Capas fotografier dokumenterar de mest katastrofala händelserna
under 1900-talet, formas de också till tidlösa skildringar av mänskliga öden: han fotograferade alltid sina objekt på nära håll och levde med i de återgivna personernas värld.
Robert Capas utställning och publikationerna i samband med den är producerade av Aperture, en amerikansk organisation som har som mål att främja fotografin och bildkonsten. Utställningen hörde till photo.doc-evenemanget som ingick i programmen under Helsingfors kulturstadsår 2000.
|