Retrospektiv
Årets händelse på Konstmuseet Tennispalatset är den retrospektiva utställningen av den amerikanske konstnären Jeff Koons, som i år fyller 50 år. Urvalet består av 41 verk från åren 1979–2004. Koons produktion omfattar stora målningar, affischer, aluminium- och stålskulpturer samt readymade-verk.
Jeff Koons är en av de mest omtalade konstnärerna i vår tid. Vart han än går flockas medierna omkring honom. Hans person och produktion har ända sedan mitten av 1980-talet väckt hetsig debatt om kommersialiteten i konsten och dess betydelse för massorna. Människor betalar svindlande summor för Koons verk och han hör till de tio dyraste nutidskonstnärerna i världen.
En av utgångspunkterna i Jeff Koons konst är den för vanliga människor avsedda reklam- och medievärlden. Sina motiv öser han ur den amerikanska medelklassens liv och dess fenomen. Koons vill visa den glans och glamour som finns dold i allom bekanta vardagliga föremål och konsumtionsvaror. Människan skall inte skämmas för sin vardag utan i stället bejaka sin egen kultur och historia.
Jeff Koons produktion har förknippats med popkonstens traditioner. Hans verk väcker gång på gång frågan om gränsen mellan god och dålig smak. Vad är det som gör en korgboll eller en dammsugare till konst? Varför pryder en förgylld skulptur av Michael Jackson samlingarna i ett berömt museum? Blir en alkoholannons konst på galleriväggen? Varför betalar folk miljoner för en klunga kastruller upphängd i museitaket?
I början av 1990-talet chockerade Jeff Koons trångsynta kretsar i Amerika med serien Made in Heaven, där han själv poserade som den ena av modellerna. Som partner anlitade han sin blivande hustru, den italienska porrstjärnan Ilona Staller eller Cicciolina. Den öppna sexualiteten i verkserien sveps in en stämning av romantisk kärlek.
Jeff Koons har under de senaste åren återvänt till sitt tidigare readymade-tema. Hans nyaste skulpturer påminner osökt om installationerna av uppblåsbara plastleksaker från 1980-talet, utom att materialet nu är hård metall. Parallellt med skulpturer koncentrerar sig Koons numera på stora målningar, som ursprungligen sammanställts på dator till collageaktiga berättelser.
Ett av Jeff Koons centrala teman är tanken om konstens andlighet. ”Konsten steg in i mitt liv och hjälpte mig att acceptera m ig själv. Den gav mig en möjlighet att finna det transcendenta även i mitt eget liv”, berättar han.
Utställningen är producerad av Astrup Fearnley Museum of Modern Art, Oslo. Huvudsamarbetspartner är tidskriften Anna. Utställningen får stöd av Amerikanska ambassaden.
Guidningar: Gratis guidning på finska onsdagar kl. 18, lördagar och söndagar kl. 14; på svenska 1 och 3 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tfn (09) 310 87003.
|