Tina Modotti (1896-1942) var fabriksarbetare, en skönhet inom jazzålderns bohemkretsar, stumfilmsskådespelerska, konstnärsmodell, Edward Westons och Diego Riveras musa, brinnande kommunist, revolutionär och modernistfotograf i första generationen. Till hennes stora och internationella vänkrets hörde bl.a. Frida Kahlo, Manuel Alvarez Bravo, Julio Antonio Mella, Pablo Neruda och Sergej Eisenstein.
Tina Modotti började som fotograf på 1920-talet i Mexiko. På den tiden utvecklades den sk. renässansen i Mexiko, då konstnärerna sökte den mexikanska kärnan och urkällan i indiankulturen och traditionerna. Modotti
fotograferade landsbygdens folk och arbetare med en känslighet som förenade klara material och former. Hon anslöt sig till kommunistpartiet och hennes fotografier publicerades såväl i de vänsterorienterade tidskrifterna El Machete och Mexican Folkways som i internationella vänster- och avantgardetidskrifter.
Modottis liv fortsatte i dramatiska tecken: hon utvisades från Mexiko 1930 på basis av påhittade anklagelser och hon bodde i Tyskland och Sovjetunionen, var spion i Frankrike och deltog i Spanska inbördeskriget. Även om hon upphörde med fotografin 1931 för att helt ägna sig åt den kommunistiska rörelsen och samhällsarbetet, fortsatte man att publicera hennes bilder bl.a. i tidningar i Sovjetunionen. Trots sin korta karriär anses Modotti vara en framstående tidig fotograf. Hon var en förebild också för den mexikanska legenden Manuel Alvarez Bravo.
Utställningen har kuraterats av Patricia Albers och Sam Stourdzé och producerats av NBC.
|