Salgado har i flera år arbetat med den här utställningen som blev färdig i våras och behandlar folkvandringarna, den stora (flyttnings)rörelse som pågår runtom i världen. Han gestaltar de enorma proportionerna i tidens exodus och dess effekter på ekonomin, kulturerna och på folkens och enskilda människors identitet.
Salgado studerade ekonomi i São Paulo och i USA och anlände 1969 till Paris för att slutföra sin avhandling om lantbruksekonomi. Sedermera bosatte han sig i staden för gott. När han i början av 1970-talet arbetade för en internationell organisation för kaffeproducenter och reste omkring i Afrika, började han illustrera sina rapporter med fotografier. Rapporterna blev snart fotojournalism och Salgado blev frilansfotograf. Från början av 1980-talet har han varit en av världens mest kända och ansedda fotojournalister. 1992 slutade han vid fotobyrån Magnum och satte upp sitt eget lilla företag Amazonas Images.
Exodus, som består av 300 svartvita fotografier, är Salgados hyllning till livets styrka, bräcklighet och skönhet. Det är en förvirrande ström av människor - med alla åldrar, språk och utseenden representerade. De är alla på väg någonstans - en del på flykt, andra på jakt efter lyckan, och tillsammans utgör de en ny mänsklighet: kanske en något rotlös och vemodig skara, men också anpasslig och glad över det nya.
Utställningen Sebastião Salgado Exodus är en vandringsutställning som arrangerats och kuraterats av Lélia Wanick Salgado. Den har fått stöd av Kodak professional och Leica Camera samt SJ.
|