< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Emil Wikström (1864 - 1942)
verk Gräftaren 
karta (Kvarnvägen 2, Brunnsparken) Mänttä
år 1908 
bilder 1  
Skulpturen vid namnet Gräftaren är också känd under namnet "Framtiden är barnens" och den stod först i Villa Ensis trädgård (ägt av affärsmannen Uno Staudinger) i Eira och senare vid Barnens borg i Bakre Tölö. Den föreställer en gammal man, märkt av hårt arbete, som med sin hacka gräftar upp marken. Starka arbets- och folkskildringar var typiska för den finsknationella realismen vars främsta tolkare Emil Wikström var. Han hämtade ofta sina motiv från Kalevalas persongalleri.

Med sitt arbete röjer mannen en bättre framtid för sina efterkommande, och han har avbildats när han stannar upp och höjer blicken som om han just tänkte på vilken betydelse hans arbete har för nästa generation. Som modell har Wikström haft drängen Kustaa Lehtinen, känd som en flitig och hård arbetare. Skulpturen är gjuten i brons.
Gösta Serlachius konststiftelse förvärvade Gräftaren till sina samlingar och skulpturen placerades permanent i Mänttä. Den avtäcktes i konstmuseets park under vernissagen av Emil Wikströms retrospektiva utställning sommaren 2002. Skulpturens nya sockel är planerad av skulptören Heikki Häiväoja.


©  Upphovsrättens innehavare
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001