< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Armas Tirronen (1913 - 1973)
verk Den barmhärtige samariten 
karta Mejlans kyrka Rönnvägen 16, Mejlans
år 1954 
bilder 1  
Keramikreliefen avbildar den barmhärtige samariten och det olyckliga offret som han hjälper. De vågiga strålarna hänvisar till gärningens rättrådighet och samtidigt till den heliga treenigheten.

Jesu liknelse om den barmhärtige samariten finns i Nya Testamentet, Lukas evangelium (Luk. 10:25-37). Mose lag påbjuder att man skall älska Gud av hela sitt hjärta och sin nästa såsom sig själv. En skriftlärd frågade Jesus vem som var hans nästa och fick berättelsen om den barmhärtige samariten till svar: En man var på väg från Jerusalem till Jeriko och blev överfallen och misshandlad av rövare. En präst och en levit såg mannen ligga halvdöd vid vägen men vek åt sidan och gick förbi. En samarier (samarit) stannade, vårdade mannens sår med olja och vin, och förde honom sedan till ett värdshus. Där betalade samariten värdinnan för den sårade mannens vård och lovade därtill ersätta alla tilläggskostnader som detta innebar.

Andra verk av Armas Tirronen i Helsingfors är bl.a. Kottby-Mari och minnesmärket på Sandudds begravningsplats över dem som begravdes i Karelen.


©  Upphovsrättens innehavare
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001