< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Matti Peltokangas (1952 - )
verk Lauri Kristian Relander 
karta Hesperiaesplanaden, Främre Tölö
år 1996 
bilder 1  
Skulptören Matti Peltokangas förslag "Nerifrån upp, uppifrån ner" vann tävlingen om ett minnesmärke över Lauri Kristian Relander (1883-1942). Skulpturen avtäcktes den 26 november 1996 i Hesperiaesplanaden vid Runebergsgatan.

Monumentet består av fyra stora kuber, huggna i röd granit. Kubernas sidor mäter 2,08 meter. De står i en fyrkant på ett stenlagt underlag. Mellan kuberna bildas en korsformad passage. Kubernas ytor täcks av grovt huggna diagonala djupa räfflor, som går i motsatt riktning på den intillstående kuben. Behandlingen av stenen är typisk för Peltokangas, som på detta sätt utplånar granitens tyngd och tillför verket grafiska och måleriska element. Peltokangas har själv för hand huggit kubernas ytor.

Relanders monument tar fasta på den moderna stadsarkitekturen från 20-och 30-talen vid Hesperiagatorna. På symbolnivå innehåller monumentet element från Relanders tid som president, hans moderna sätt att bygga upp utländska kontakter och å andra sidan befästa grundlagen och demokratin: det abstrakta formspråket, den dynamiska ytbehandlingen och å andra sidan den välbalanserade helheten, öppen i alla riktningar på samma nivå som gatan, det finska urberget och röd granit.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001