< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Terho Sakki (1930 - 1997)
verk Lasse Virens löparstaty 
karta Paavo Nurmis gränd, Bortre Tölö
år 1994 
bilder 1  
Lasse Viren (1949-) var den första löpare som vann guld på både 10 000 meter och 5 000 meter i två olympiska spel efter varandra. Viren vann två guldmedaljer i München 1972 och två i Montreal 1976.

Vid Olympiastadion finns två löparlegender i brons, Lasse Viren och Paavo Nurmi. Idrottens och idrottsmännens betydelse för den nationella självkänslan erkändes redan i Antikens stadsstater, där idrottsmännen firades som hjältar och fick egna minnesmärken. Kroppens idealisering och nationalismen är med andra ord ett urgammalt fenomen.

Wäinö Aaltonen försökte i Nurmi-statyn avbilda den revolutionerande "höftrörelsen" som dock täcks av det klassiskt idealiserande uttrycket. Terho Sakkis Lasse Viren har helt andra stilideal. Den expressivt skrovliga gestaltningen uttrycker den slitsamma och utmattande process som föregår dylika toppresationer inom idrotten. Utöver att vara ett porträtt av en löpare ger skulpturen också en bild av en människas utveckling till en framgångsrik långdistanslöpare.

På Lasse Virens hemort i Myrskylä finns ett annat exemplar av denna staty. Den avtäcktes 18.9.1994. Båda statyernas material är brons.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001