< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Denise Ziegler (1965 - )
verk Konsert för Dalen 
karta Parksluttningen vid Tölö bollplan, Dal
år 2001 
bilder 1, 2  
Schweiziskan Denise Zieglers verk Konsert för Dalen är en dirigentpult i naturlig storlek, från vilken man har en ypperlig vy över flera idrottsarenor samtidigt. Verket är beläget öster om Finnair Arenan, på klippan i parksluttningen mellan Tölö bollplan och Finlands Idrottsmuseum. Dirigentpultens underlag är av Auroragranit och räcket som löper runt den är av massivt mässingsrör.
Konsert för Dalen fick delat första pris i en tävling för inbjudna om offentliga konstverk i omgivningen kring den nya fotbollsarenan i Tölö. Verket finanserierades med Helsingfors stads konstmuseums anslag för offentlig konst och avtäckningen ägde rum i konstnärens närvaro 14.11.2001.

Konstnären berättar följande om sitt verk: "Konsert för Dalen är en dirigentpult. Dalens visuella och ljudmässiga behållning tjänar som orkester: fotbollsarenans och ishallens bågformiga arkitektur, träden, Idrottsgatans gamla bostadskvarter, högtalarna, molnen, fåglarna, lamporna och människorna. Tillsammans bildar de en konsert, som man kan leda som luftdirigent uppe på pulten. På den högsta klippan i parksluttningen har man en fantastisk utsikt både mot söder och mot norr. En av mina målsättningar var att öppna den här utsiktsplatsen för allmänheten. Med verket Konsert för Dalen vill jag uppmuntra de förbipasserande att stiga upp på dirigentpallen och och både lyssna och se sig omkring."


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001