< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Pirkko Nukari (1943 - )
verk Tranan har landat 
karta Ridparken, Brunakärr
år 2003 
bilder
Warning: Unable to open ../../ximg/kurki-tait-valajtf-tmh.JPG in /site/taidemuseo/www/include/statuehandler.php on line 136
1
 
Helsingfors stads konstmuseum beställde en skulptur av skulptören Pirkko Nukari till den nyrenoverade parken i Brunakärr på området mellan Mannerheimvägen och Centralparken. Nukari är framför allt känd för sina fågelskulpturer och hon ansåg att just tranan passade särskilt bra i den nya parken, eftersom tranorna trivs vid kärr. Stadsdelens namn antyder att där kanske före urbaniseringen funnits ett kärr där tranorna trivats. Tranan är djursymbolen för Brunakärr-sällskapet som bildades på 1950-talet, även om konstnären inte kände till detta när hon påbörjade verket.

Skulptören berättar att hon under arbetet med skissen också tänkte på den egyptiska konsten och de beskyddande vingarna ovanför dörrarna till Hatsepsuths tempel och på vingsymboliken över huvud taget. Med skulptören Nukaris egna ord: “Tranan är kärrens invånare, plastiskt vacker, ståtlig, med utbredda vingar en imponerande härskare över rummet.” Tranan i skulpturen tycks med sina stora utbredda vingar skydda området och dess växter, djur och människor. Nedanför, på den del av skulpturen som föreställer mark, kan den som ser noga efter upptäcka en nerfallen fjäder, kärrväxter och ett avtryck av konstnärens fot. Skulpturen Tranan har landat avtäcktes i närvaro av konstnären och inbjudna gäster i den nyreparerade Ridparken 11.9.2003. Avtäckningstalet hölls av biträdande stadsdirektör I. C. Björklund.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001