< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Kimmo Schroderus (1970 - )
verk Kuru 
karta Revalsplanen, Östra centrum
år 2006 
bilder 1, 2, 3  

En tävling anordnades för att förbättra och pigga upp Revalsplanen och torget renoverades 2004-2005. På torgets södra sida har man placerat Kimmo Schroderus skulptur Kuru. Skulpturen är en fontän med vatten som rinner längsmed ytan och en tillhörande vattenbassäng. Smala och runda stålrör på 10 mm tjocklek har böjts och fogats ihop till en vågig figur. Till skulpturen har använts silverglänsande syretålig stålstång på över tre kilometer (3200m). Den ihopsvetsade sidan fungerar som verkets avigsida. Första impressionen är därför missledande, skulpturen som ter sig rund och likformig är i själva verket öppen på baksidan. Detta ger skulpturen ett lätt och fladdrande intryck även om den väger upp till 3000 kg.

Helsingfors stad som beställde verket, önskade ett vattenelement men lade en viktbegränsning p.g.a. tunnelbanan som åker under jorden. Vattnet sorlar därför bara just tillräckligt för att liva upp verkets yta, som ser ut att vara i ständig förändring och rörelse. Konstnären som vistats i Norge blev inspirerad av fjällen, fjordarna och vattenfallen. Kuru betyder ju klyftdal eller ravin. Scroderus har även lekt med tanken att han format rymdmetall av ett rymdskepp som kraschat ner på jorden. Skulpturen är 320cm hög, 460 bred, 270cm djup. Skulpturen stod utställd i sommarutställningen PURNU 2003 i Orivesi.

Kimmo Scroderus vann ARS-Fennica priset år 2004. Den unga skulptören har blivit färdig från Bildkonstakademin och utfört studier även i Stockholms Konstfack. Kuru är konstnärens andra offentliga konstverk, det första verket vid namnet Vello finner man i Kotka.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001