< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Markku Pääkkönen (1955 - )
verk Svartstens kvartershus fasad 
karta Nordsjö
år 1999 
bilder 1  

Ängelns stege är en väggmålning i ljusa pastelltoner i Svartstens kvartershus i Nordsjö. Rektangelformade färgytor skär igenom varandra och skapar mjuka nyanser. Målningen följer den ovanför liggande fönsterväggens rutnät, vart den klara himlen speglas. Helheten reflekterar himlens färgskala och färgväggen skapar ett lätt kontrast till gårdens strikta stenrutverk.

Markku Pääkkönen är den Fria konstskolans lärjungar, och inledde sin karriär på 1980-talet. 80-talet har ansetts som ett brytningsskede inom konsten och uppfattades dramatiskt som konstens död, de stora berättelsernas död och t.o.m. som historiens död. Omvälvningarna var stora och skedde inte enbart inom konsten. Markku Pääkkönen ville skapa något nytt som Taidekoulu Maas upphovsman och lärare. Utmärkande i hans konst är tredimensionella målningar, där han på ett personligt sätt kombinerar urinvånarnas traditioner och den Fria konstskolans färgläror.

Helsingfors stads konstmuseum beställde målningsplanen från Markku Pääkkönen, som sedan utfördes tillsammans med byggaren i väggmålningstillfället. Verket bekostades från byggnadens anslag.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001