< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Butter, Leppänen, Jovanovic
verk Kristall (temporärt verk) 
karta Märaholmskajens vågbrytare, Gräsviken
år 2002 
bilder 1, 2, 3  
Kristall består av nio glaskuber som ursprungligen restes år 2000 i kulturhuvudstäderna, av vilka de också fick sina namn: Avignon, Bergen, Bologne, Bryssel, Helsingfors, Krakow, Prag, Reykjavik och Santiago de Compostela. Kristallerna är cirka 2 x 4 x 3 meter stora och i skymningen tänds ett ljus inne i dem. Varje kristall — och stad — har sin egen färg.

Kristallkuberna blev färdiga redan 1999 och kunde med hjälp av gsm-tekniken sända ljud och bilder till varandra. För den konstnärliga idén och planeringen svarade de sk. Kristallarkitekterna Peter Ch. Butter, Kari Leppänen och Dusan Jovanovic, som med sin skapelse fick Miljökonstpriset 1999. Efter årets slut placerades kristallerna på översta trappavsatsen till Helsingfors Domkyrka, där de spred ljus i det nordiska vintermörkret.
De glaskuber som skadats under resan reparerades och verkhelheten restes på vågbrytaren vid Gräsviksstranden, där det offentliggjordes på Helsingforsdagen 12.6.2002. Kristallhelheten syns bra ut över havet och från Drumsöbron.


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001