< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Denise Ziegler (1965 - )
verk Epigram för fotgängarna i Helsingfors centrum 
karta Utplacerade på olika håll i Helsingfors centrum
år 1999 
bilder 1, 2  
Denise Zieglers installation återfinns på gjutjärnslocken till gatbrunnarna i olika delar av Helsingfors centrum. Verket består av åtta korta dikter som beskriver var och i vilken situation fotgängaren befinner sig. Epigrammen är placerade på utvalda platser på Norra esplanadgatan, Mannerheimvägen, Simonsgatan, Södra hamnen, Kampen och Universitetsgatan. Syftet med dem är att stärka fotgängarens ställning som en väsentlig och individuell del av stadsmiljön.

Verket Epigram för fotgängarna i Helsingfors har beställs av gatuavdelningen vid stadens byggnadskontor och det ingår i avdelningens gatukonstserie.
Konstnären Denise Ziegler är född i Schweiz och har bott i Finland sedan 1990. Hennes verk finns bl.a. på Helsingfors stads konstmuseum och på Kiasma.

1. DENNA VÄG LEDER FÖRBI MINNESMÄRKEN OCH BYGGNADER MOT NORR.
placering: Mannerheimplatsen, på trottoaren framför Kiasma. Verket är beläget i närheten av viktiga byggnader och minnesmärken; Mannerheimstatyn, Paasikivistatyn, museet osv.

2. JAG PLACERADES INVID EN PARK. FOTGÄNGARE, GÅ MITT PÅ VÄGEN.
placering: Norra esplanadgatan / Glogatan, invid parken. Den som läser epigrammet är på väg in i parken. Parkens sandvägar är breda och avsedda endast för fotgängare.

3.JAG ÄR ETT FJÄRRVÄRMELOCK, JAG VAKTAR DE UNDERJORDISKA GÅNGARNA.
placering: Universitetsgatan, nära hörnet av Fabiansgatan, på trottoaren framför Porthania. Verket är beläget på vägen mellan Porthania och universitetets huvudbyggnad.

4. I STADENS BAKRUM KAN DU NJUTA AV VYN ÖVER HAVET.
placering: Södra hamnen, bakom Gamla Saluhallen. Verket är beläget på en lugn plats. Läsaren lämnar bakom sig vimlet på Salutorget och i Saluhallen.

5. EN RÖD LJUSGUBBE STÅR PÅ ANDRA SIDAN GATAN, HÄR STÅR JAG.
placering: Norra esplanadgatan / Mikaelsgatan, trottoaren på parksidan, framför skyddsvägen. Epigrammet kan läsas medan man väntar på att trafikljusen slår om.

6. PÅ DENNA PLATS VÄNTADE EN KVINNA OCH JUST DÅ KÖRDE EN RÖD PAKETBIL FÖRBI.
placering: Mannerheimvägen, nära hörnet av Alexandersgatan, på trottoaren framför Stockmann. Epigrammet kan läsas medan man väntar på att trafikljusen slår om.

7. DENNA GATA GÅR NERFÖR MOT JÄRNVÄGSSTATIONEN, DU GÅR UPPFÖR BACKEN.
placering: Simonsgatan, trottoaren på Glaspalatsets sida. Epigrammet kan läsas medan man går uppför Simonsgatan.

8. DU STÅR PÅ KAMPEN, TRIANGELN ÄR OMGIVEN AV BRUS.
placering: Kampen. Kampen är till sin form trekantig och omges av livlig trafik.


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001