< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Arvo Siikamäki (1943 - )
verk Vilopaus 2 
karta Kaksostentie/ Jalopeurantie, Brobacka
år 1970-75 
bilder 1  
Vilopaus föreställer en gestalt klädd i en vid mantel och med ett huvud som har formen av en hjälm. Ansiktet har konstnären lämnat bort, istället finns där bara ett stort öppet hål. Gestalten sitter avslappnat med ena benet korsat över det andra. Manteln täcker figuren helt och hållet, bara ena skon tittar fram under klädseln. Den ljusa gestalten ser ut som en from rymdvarelse som sitter och betraktar naturens grönska. I en annan omgivning kunde beklädnaden tolkas som ett skydd mot främmande ämnen eller föroreningar.

Arvo Siikamäki föddes i Saarijärvi och tillhörde på 1960-talet "de unga förargade männen" och till hans ungdomsår hörde också sparken från kvällslinjen på Konstindustriella högskolan. Fyra år som Kain Tappers lärling garanterade ändå en framtid på bildhuggarbranchen. Lärdom och stöd fick han också från konstnärerna Harry Kivijärvi och Heikki Häiväoja. Siikamäki blev känd för sina svartklädda apokalyptiska visioner som reflekterade världens spända och osäkra situation. Som tema valde han ofta att kritisera och protestera mot krigets fasor.

Som material har Siikamäki använt sig av patinerat brons och aluminium. I hans senare produktion använde han sig också av sten, marmor och trä. Han har utvecklat sitt formspråk mot ett allt mer abstrakt uttryck. Hans nyare produktion innehåller vackert klassiska och harmoniska figurer där han skickligt använt sig av träets och bronsens egenskaper. Figurerna är ofta nakna eller klädda i mantel, de är ansiktslösa kvinnor med hjälm på huvudet eller okända varelser från yttre rymden.


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001