< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Henry Moore (1898 - 1986)
verk Vilande gestalt på sockel (Reclining figure with Pedestal) 
karta Didrichsens konstmuseum, innergården, Granö
år 1960 
bilder 1  
Henry Moore hör till Englands mest berömda samtidskonstnärer och har påverkat skulpturens formspråk allra mest. I sin konst gav Moore uttryck för sin kärlek och förståelse för att skildra människan. Motiven mor och barn, sittande och vilande gestalter, familjegruppen, flickhuvudet och madonnahuvudet går igen i hans verk under den långa karriären. Moore utvecklade och finslipade sitt uttryck och förblev sina favoritgestalter trogen.

Familjen Didrichsens hus, som numera är konstmuseum, ritades av arkitekten Viljo Revell. Senare försåg han huset med en galleridel och föreslog att Didrichsens skulle köpa en skulptur av Henry Moore. Den kom att bli inledningen till deras internationella samling av modern konst. Didrichsenmuseet har för tillfället den största Henry Moore-samlingen i Europa, med undantag för Storbritannien. Verken Atom Piece (1964) och Reclining Figure (1960) finns i museets skulpturpark.

Reclining Figure with Pedestal , som hör till samlingarna vid Didirichsens konstmuseum, är också ett slags utslag för en brytpunkt i Moores produktion. Gestalten är relativt helgjuten och saknar de för Moore typiska håligheterna som finns i hans andra skulpturer kring samma tema. Tidsmässigt föregriper verket Moores övergång till en tudelad vilande gestalt. Verket är gjutet i brons och har måtten 115 x 130 cm. Till sitt tema hör Reclining Figure with Pedestal (Vilande gestalt på sockel) till Moores viktigaste produktion: under hela sitt liv återvände han till dess problematik och tog fram flera olika variationer på verket. Ett av dem står framför Unescos huvudkontor i Paris.

Verket ingår i Didrichsens konstmuseums samlingar.

Museet är stängt för grundrenovering från maj 2013 till september 2014.


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001