< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Aimo Tukiainen (1917 - 1996)
verk Torgliv i Hagnäs 
karta Hagnäs metrostation
år 1961 
bilder Ei muita kuvia.  
Torgliv i Hagnäs är en väggrelief av Aimo Tukiainen på metrostationens ingångsplan i Hagnäs. Reliefen föreställer torget ur ett fågelperspektiv; tält och torgstånd. Verket är ihopsvetsat av metall och representerade med sitt abstrakta formspråk och tekniska genomförande en ny riktning i finländsk skulpturkonst. Eila Hiltunen använde en liknande svetsningsteknik och ett motsvarande uttryck i fontänen framför Finlands Bank vid samma tid (1961).

Det speciella med verket Torgliv i Hagnäs är belysningen. Skulpturen får ett nytt uttryck i mörker, då man kan skymta ljuset från lamporna, gömda under torgtältens tak. Senare använde Tukiainen en liknande belysningsteknik i monumentet över Miina Sillanpää vid Tokoistranden.

Plattan som är fäst på reliefen berättar om verkets tidigare ägare. Det hörde ursprungligen till Postbankens konstsamlingar och efter att banken bytt ägare flera gånger skänktes reliefen till Helsingfors stads trafikverk. Ursprungligen var reliefen avsedd för bankens nya hus på Broholmsgatan, där den satt på ytterväggen i gatunivå.

Skulptören Aimo Tukiainen är speciellt känd för ryttarstatyn över Marskalk Mannerheim framför Museet för nutidskonst Kiasma (1960).

Torgliv i Hagnäs hör inte till Helsingfors konstmuseums samling.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001