< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Hannele Kylänpää (1948 - )
verk Helsingfors 450-årsmedalj 
karta Nordsjö, Konstnärshuset, Pimpinellrosgränden 3
år 2000 
bilder 1  
År 2000 fyllde Helsingfors stad 450 år. Man ordnade en tävling för att få fram en jubileumsmedalj, och den vanns av skulptören Hannele Kylänpää med bidraget "Historia". Medaljen som är präglad i brons föreställer ankomsten av de första invånarna och den dåvarande situationen i det nygrundade Helsingfors.

Helsingfors stad uppvaktade helsingforsare och sina gäster med medaljen under 2000. Den tilldelades också Sveriges kung Carl Gustaf XVI, som tillsammans med drottning Silvia och prinsessan Victoria deltog i Helsingfors 450-årsjubileum 2000.

Man har gjutit förstorade bronsreliefer av medaljens fram- och baksida, och hängt upp dem på fasaden till Konstnärshuset i Nordsjö. Konstnärshuset var stadens gåva till förtjänstfulla helsingforsiska konstnärer jubileumsåret till ära. Huset förvaltas av Stiftelsen Helsingfors stads 450-årskonstnärshus.

Det andra paret av jubileumsmedaljens reliefer har placerats på väggen i entréhallen till stadsfullmäktiges sessionssal på Alexandersgatan. Relieferna hör inte till Helsingfors konstmuseums samling.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001