< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Anna Jäämeri-Ruusuvuori
verk Minnestavla över barntransporterna 
karta Elielplatsen 2
år 2008 
bilder 1  
Minnestavlan över barntransporterna är formgiven av arkitekten och konstnären Anna Jäämeri-Ruusuvuori. Den sitter på väggen till VR:s tidigare godskontor, mittemot järnvägsstationens västra flygel i Helsingfors. Tavlans motiv är en mor och tre små barn. Den avtäcktes av föreningen Helsingforsnejdens krigsbarn på Elielplatsen 8.5.2008.

Under krigsåren 1939-1945 skickades cirka 80 000 finländska barn i säkerhet till andra nordiska länder. Många barn inledde resan på Helsingfors järnvägsstation.

Minnestavlan har följande text ingraverad på finska och svenska: Från Helsingfors järnvägsstation sändes under krigsåren omkring 13 000 finska barn till de övriga nordiska länderna.

8.5.2008 Helsingforsnejdens krigsbarn rf

Jäämeri-Ruusuvuori, som också själv var ett krigsbarn, har även formgett en krigsbarnsskulptur i Haparanda. Den avtäcktes av Sveriges kung Carl XVI Gustaf 26.4.2005. Minnesmärket var ett svenskt initiativ och restes i Tullparken, nära gränsen mellan Finland och Sverige. Det var via Haparanda som många finländska krigsbarn reste till sina svenska familjer.


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001