< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Paula Blåfield
verk Mamma 
karta Majstad
år 2006 
bilder 1  
Keramikkonstnären Paula Blåfields (f.1960) verk Mamma står i anslutning till det svenskspråkiga campusets studentbostadsområde i Arabiastranden. Mamma är en tre meter hög betongskulptur som väger 7,5 ton. Skulpturen är blå med undantag för en ”hårtofs” i brons som flammar uppe på gestaltens hjässa.

Motivkretsen för Blåfields keramikskulpturer består bland annat av mytologiska gestalter och antropomorfiska djur. Hennes verk har ofta starka färger, expressiva former och ett mystifikt innehåll, liksom Mamma i Arabiastranden. Å andra sidan kan skulpturen också ges en mycket enkel tolkning: en beskyddargestalt med mjuka konturer som välvilligt välkomnar områdets invånare och gäster.

När konstnären förberedde sig för skulpturtävlingen funderade hon på vad studerande behöver, vilket gav henne idén att skapa en kollektiv mamma för dem. Den gyllene lågan på skulpturens huvud kan tolkas som hår, men också som ett uttryck för idéer.

Stiftelsen Pro Artibus har aktivt medverkat i anskaffningen av Mamma och åtta andra konstverk på området. Skulpturen hör inte till Helsingfors konstmuseums samling.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001