< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Maria Duncker
verk För tunga gäster 
karta Sundholmsstranden
år 2010 
bilder 1, 2  
Maria Dunckers offentliga verk För tunga gäster består av sex djurlika skulpturer, var och en utformad av flera stenblock. De finns i det nya området med kontorsfastigheter på Sundholmsstranden.

Varelserna, som fogats samman av 2-3 manuellt bearbetade sprängstensblock, sträcker sig upp tre, ställvis fem meters höjd. De grova, förhistoriskt präglade formerna kombineras med en omsorgsfull ytbehandling. Ytan har bearbetats både genom att hugga med mejsel och att måla med glittrig färg. Duncker har huggit ljuva figurer, hjärtan och stjärnor i gestalterna. Bilderna är olika och ger varje gestalt ett personligt uttryck. Verket har också kompletterats med kättingar sammanfogade av järnskrot.

Några av Sundholmens varelser gästade Georgsgatan i slutet av 2008 och stod framför Amos Andersons konstmuseum under Ars Fennica-utställningen. Under Dunckers separatutställning på galleri Sculptor i oktober 2009 stod de i närheten av Gamla saluhallen på Södra kajen. Verket på Sundholmen väntar ännu på att bli fullbordade.

Verket finansierades som ett procentanslagsprojekt av Helsingfors stad och de ingår i Helsingfors konstmuseums samling.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001