< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Vesa-Pekka Rannikko (1968 - )
verk Aaumu 
karta Näsiparken, Torparbacken
år 2005 
bilder 1, 2  
Mittpunkten i skulpturen på Näsiparkens sandplan i Torparbacken är en gul cirkel som påminner om en tennisboll. På parkens kanter står några gröna parkbänkar som lånat sin form av bänkarna på en tennisläktare. Ett noga uttänkt samband eller ett intressant sammanträffande? Materialet i det ljusa konstverket är genomfärgad betong, uppblandad med stenmassa. En liten gipsform förstorades digitalt till tiofaldig storlek, i vilken verket sedan gjöts i betong på Lemminkäinens fabrik i Tusby.

Finska betongföreningen deltog aktivt i arbetet med Vesa-Pekka Rannikkos verk, som beställdes av Helsingfors konstmuseum. Verket Aaumu hänger också samman med evenemanget Betonia i anknytning till betongföreningens 80-årsjubileum. Dess syfte var att berätta om betongens möjligheter som material för konstverk.

I verket i Näsiparken har konstnären utgått från den lilla parkens skala och dess omgivning, även om verkets form enligt konstnären föddes under processens gång utan omfattande planering eller formläromässiga överväganden. Aaumu är en onomatopoetisk titel, lika mystisk och slumpmässig som själva verket.

Verket Aaumu avtäcktes i konstnärens närvaro i Torparbacken i norra Helsingfors 13.9.2005.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001