< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Bjarne Lönnroos (1959 - )
verk Utsiktstol, 2013 
karta Sjöbadsparken, Drumsö
år 2013 
bilder Ei muita kuvia.  
Drumsö fick ett nytt offentligt konstverk då skulptören Bjarne Lönnroos verk Utsiktsstol avtäcktes i Sjöbadsparken på Drumsö 10.9.2013.

Utsiktsstolen är ett konstverk och ett landmärke, men som namnet antyder är det också en sittplats. Stolen har placerats på en liten trappa, där den lockar förbipasserande att avvika från strandstigen för att slå sig ner och beundra den fantastiska havsvy som öppnar sig från Sjöbadsparken. Utsiktsstolen är gjord i mänsklig skala, men utsikten som öppnar sig från den sträcker sig långt ut över havet, ut i oändligheten.

Konstnären beskriver sitt eget förhållande till verket så här: ”För ett par år sedan såg jag en vacker kanna som en keramiker hade gjort. Det gick inte att hälla ur den. Jag frågade varför. Han sade att det var konst. Han visade upp likadana kannor som det gick att hälla ur. Dem ansåg han inte vara konst, utan bruksföremål. Själv kan jag inte ställa upp några sådana gränser. Min Utsiktsstol bara väntar på sina användare. När jag tänker på andra verk längs Helsingfors stränder har det varit fint att märka att de verkligen har orsak att stå vid havsstranden. Havet ser på dem. Raimo Utriainens verk Vooki invid Drumsö bro skulle vara annorlunda om havet inte kunde återspeglas i det. Mitt verk handlar om att se, och blicken har en riktning – mot havet, förstås.”

Utsiktsstol är gjord av röd granit från Taivassalo och den består av två massiva delar som har sammanfogats. Verket köptes in till Helsingfors konstmuseums samlingar i december 2011.

Bjarne Lönnroos (f.1959, Borgå) är utexaminerad från Bildkonstakademin och han har hållit ett stort antal utställningar både i hemlandet och utomlands. För Helsingfors har han tidigare gjort verket Kärlekens tempel som finns i Kälkparken i Gårdsbacka.



©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001