< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Harald Sörensen-Ringi (1872 - 1912)
verk Au revoir (På återseende) 
karta Villa Ensi Havsgatan 23, Eira
år 1912 
bilder 1  
Affärsmannen Uno Staudiger lät bygga en förlossningsklinik, Villa Ensi, till de barnmorskor som hjälpte hans dotter till världen. Huset ritades av Selim A. Lindqvist, en av de främsta arkitekterna vid sekelskiftet. Lindqvist ritade också Staudigers bostad i Eira, Villa Johanna. Villa Ensi, som fick namn efter Staudigers enda dotter, var färdigt 1912.

Troligen Staudiger köpte bronsskulpturerna ”Au revoir” (1910) och ”Moderslycka” i en uttställning i Norge eller i Sverige. De är gjorda av en svensk konstnär, skulptören Sörensen-Ringi och gjuts av Otto Meyer på Västmansgatan 81 i Stockholm.

I trädgården placerades dessutom Emil Wikströms ”Gräftaren” och utanför muren Victor Janssons ”Redo”. Skulpturerna illustrerar familjeidyll och mannens traditionella roll i familjen. Villa Ensi är med skulpturer ett exempel på jugendarkitekturens idé om helhetskonstverket, också husets placering invid en park med fasaden mot havet, är idealisk. I början av 1930-talet byggdes Villa Ensi om till bostadshus med nio lägenheter för familjen. 1987 såldes huset och det ägs numera av en stiftelse som inrett servicebostäder för äldre. Skulpturerna finns kvar med undantag av Wikströms ”Gräftaren”, som följde sin ägare till Brunnsparken. Gösta Serlachius konststiftelse anskaffade verket senare till Mänttä. (se "Gräftaren")


© 
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001