< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Harry Kivijärvi (1931 - )
verk Öst och väst / J. K. Paasikivis minnesmärke 
karta Paasikiviplatsen, Mannerheimvägen, Kampen
år 1980 
bilder 1  
Juho Kusti Paasikivi (1870-1956) valdes till republiken Finlands president 1946 efter det att C. G. E. Mannerheim hade avsagt sig presidentskapet. Paasikivi valdes för en andra period 1950. Paasikivi hade inlett sin politiska bana redan i början av seklet, och han innehade många viktiga poster i statslivet. Han ledde den finska delegationen i fredsförhandlingarna i Dorpat 1920 och hade ett avgörande inflytande på fredsförhandlingarna med Sovjetunionen 1939-40 och 1944.

J. K. Paasikivi verkade vid sidan om sin politiska bana också vid Helsingfors universitet och var bl.a. chefdirektör för Kansallis-Osake-Pankki 1914-34. Harry Kivijärvi fick första pris i tävlan om ett Paasikivi-monument med sitt förslag Öst och väst. Monumentet avtäcktes 1980 i samband med 110-årsjubileet av J. K. Paasikivis födelse. Öst och väst består av två svarta granithällar och en sockel med Paasikivis ord: "All vishets begynnelse är att erkänna fakta". Skulpturen väger 40 ton och den högre delen är 5,5 meter hög. Det estetiska intrycket uppstår genom att de tunga stenhällarna har formats så att de släta ytorna skänker skulpturen ett lätt uttryck.

Paasikivi-monumentet gav upphov till en livlig diskussion. Skulpturen fick många smeknamn, det kändaste är Juho Kusti och Alli (Alli Paasikivi var presidentens hustru), som hänvisar till likheten mellan presidentparet och de bastanta stenhällarna.


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001