Bettina Rheims
13.2. - 2.5.2004

 

 
 

 

 

 

BETTINA RHEIMS
Retrospective


Taidemuseo Tennispalatsissa on esillä Ranskan valovoimaisimpiin ja kohutuimpiin nykykuvaajiin lukeutuvan Bettina Rheimsin (s. 1952 Pariisissa) ensimmäinen retrospektiivinen näyttely, joka järjestetään yhteistyössä taiteilijan ja pariisilaisen Galerie Jérôme de Noirmontin kanssa. Rheims on esitellyt teoksiaan gallerioissa ja museoissa 1980-luvun alusta lähtien, mutta milloinkaan aiemmin yleisöllä ei ole ollut mahdollisuutta saada näin kattavaa kuvaa hänen monipuolisesta tuotannostaan. Näytteillä on yli 130 teosta Female Trouble –sarjan varhaisimmista naiskuvista vuonna 2002 kuvattuun Shanghai-sarjaan. Näyttely aloittaa kiertonsa Helsingistä, josta se siirtyy Oslon Kunstnernes Husiin ja edelleen mm. Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan.

Bettina Rheims aloitti uransa 1970-luvun lopulla kuvaamalla sattumalta kadulla tapaamiaan striptease-tanssijattaria. Sarja julkaistiin Egoïste-lehdessä vuonna 1980 ja se teki Rheimsista kuuluisan. Jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien Bettina Rheims on työskennellyt yhtä luontevasti valokuvataiteen kuin muodin ja mainonnan maailmassa, minkä lisäksi hänen ansioluettelostaan löytyy myös Ranskan presidentin Jacques Chiracin virallinen muotokuva vuodelta 1995. Rheimsin kiistellyimpiin ja tunnetuimpiin teoksiin kuuluu yhteistyössä Serge Bramlyn kanssa toteutettu I.N.R.I. (1997-98), jossa Jeesuksen elämää on kuvattu nykypäivän ympäristössä ja jonka modernit tulkinnat kuohuttivat erityisesti katolisia piirejä.

Parhaiten Bettina Rheims tunnetaan kuitenkin antaumuksellisena naisten kuvaajana, joka saa mallinsa puhkeamaan kukkaan. Oli kyseessä sitten supertähti Madonna tai sattumalta kohdattu myyjätär poseeraamassa anonyymissä hotellihuoneessa, kuvista välittyy aina mallin ja kuvaajan välinen intensiivinen ja luottamuksellinen suhde.

Bettina Rheimsin kuvissa on kysymys poseeraamisesta, lavastuksesta, tietoisesta illuusion luomisesta ja harkitusta viettelevyydestä. Naiseus on kuin rooli muiden joukossa. Yksi Rheimsin kuvien lumovoiman salaisuuksista onkin niihin usein liittyvä häilyvyys, epävakaisuus ja hämmentävyys, niiden synnyttämä tunne siitä ettei kaikki ole sitä miltä se näyttää. Erityisesti tämä tulee esiin lukuisissa transvestiittien kuvissa sekä androgyynejä nuoria esittelevässä sarjassa Modern Lovers (1989-90). Bettina Rheims hallitsee täydellisesti kaupallisen glamourkuvaston kaikkine kliseineen ja hyödyntää sitä tehokkaasti taiteessaan.

Bettina Rheimsin retrospektiivisen näyttelyn yhteydessä julkaistaan laaja suomen- ja norjankielinen näyttelyluettelo, jonka teksteistä vastaavat Jean-Christophe Ammann, Berndt Arell, Serge Bramly ja Kim Levin. Kirjan kustantaja on müncheniläinen Schirmer/Mosel Verlag.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Anna-lehti, M-realin Galerie-paperit, Air France, Image sekä Ranskan kulttuurikeskus.

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 3.5.2004

 • Lisätietoa teoksista 1
 • Lisätietoa teoksista 2
 • Linkit


  Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
  PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
  Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

  Avoinna:
  ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
  Liput:
  Normaali pääsylippu 9e.
  Normaali alennuslippu 7e.
  Alle 18-v. ilmaiseksi
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
  Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!