< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Ivan Martos (1754 - 1835)
 
teos Aleksanteri I (konservoitavana)  
kartalla Unioninkatu 36, Kluuvi  
vuosi 1814  
kuvia 1  
Helsingin yliopiston kirjaston nurmikolla sijaitsevalla Aleksanteri I:n rintakuvalla on värikäs historia. Turun Akatemia tilasi veistoksen Venäjän tuon ajan merkittävimpiin kuuluvalta kuvanveistäjältä Ivan Martosilta. Vanhoista asiakirjoista käy selville, että Akatemia maksoi veistoksesta 6800 ruplaa vuonna 1814.

Aleksanteri I:n rintakuva siirrettiin 1832 - viisi vuotta Turun palon (1827) jälkeen - Helsingin vastavalmistuneen yliopiston juhlasaliin, jota suunnitellessaan arkkitehti C.L. Engel oli ottanut huomioon veistoksen sijoituksen.
Kansallismielisten ylioppilaiden vaatimuksesta ja konsistorin päätöksellä keisarin rintakuva poistettiin juhlasalista 1932 ja sijoitettiin konsistorin saliin. Kansallismuseon pihalla veistos oli vuodesta 1944 vuoteen 1957, jolloin se siirrettiin nykyiselle paikalleen Helsingin yliopiston kirjaston nurmikolle, nyt ilman koristelistoja ja tekstejä. Näistä tehtiin uudet versiot kymmenen vuotta myöhemmin (Eero Pettersson/Aulis Blomstedtin toimisto). Aleksanterin rintakuva edustaa uusklassista hallitsijakuvaperinnettä. Keisari on kuvattu roomalaisena imperaattorina.

Aleksanteri I:n rintakuva on pronssia. Sen korkeus on luonnollista kokoa huomattavasti suurempi, n. 130 cm. Jalustassa olevan tekstin on alunperin muotoillut professori Johan Erik Wallenius.
tekijä Ivan Martos (1754 - 1835) teos Aleksanteri I (konservoitavana) kartalla Unioninkatu 36, Kluuvi vuosi 1814 kuvia 1 Helsingin yliopiston kirjaston nurmikolla sijaitsevalla Aleksanteri I:n rintakuvalla on värikäs historia. Turun Akatemia tilasi veistoksen Venäjän tuon ajan merkittävimpiin kuuluvalta kuvanveistäjältä Ivan Martosilta. Vanhoista asiakirjoista käy selville, että Akatemia maksoi veistoksesta 6800 ruplaa vuonna 1814. Aleksanteri I:n rintakuva siirrettiin 1832 - viisi vuotta Turun palon (1827) jälkeen - Helsingin vastavalmistuneen yliopiston juhlasaliin, jota suunnitellessaan arkkitehti C.L. Engel oli ottanut huomioon veistoksen sijoituksen. Kansallismielisten ylioppilaiden vaatimuksesta ja konsistorin päätöksellä keisarin rintakuva poistettiin juhlasalista 1932 ja sijoitettiin konsistorin saliin. Kansallismuseon pihalla veistos oli vuodesta 1944 vuoteen 1957, jolloin se siirrettiin nykyiselle paikalleen Helsingin yliopiston kirjaston nurmikolle, nyt ilman koristelistoja ja tekstejä. Näistä tehtiin uudet versiot kymmenen vuotta myöhemmin (Eero Pettersson/Aulis Blomstedtin toimisto). Aleksanterin rintakuva edustaa uusklassista hallitsijakuvaperinnettä. Keisari on kuvattu roomalaisena imperaattorina. Aleksanteri I:n rintakuva on pronssia. Sen korkeus on luonnollista kokoa huomattavasti suurempi, n. 130 cm. Jalustassa olevan tekstin on alunperin muotoillut professori Johan Erik Wallenius.

Veistos vietiin konservoitavaksi kesällä 2013. Samalla siitä tehtiin uusi valos Turun Akatemialle. Konservoinnin jälkeen rintakuva siirrettiin sisälle yliopiston päärakennukseen. Sen lopullinen sijoitus Helsigissä on vielä avoin.


© 
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001