< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Armas Tirronen (1913 - 1973)
 
teos Laupias Samarialainen  
kartalla Meilahden kirkko, Pihlajatie 16, Meilahti  
vuosi 1954  
kuvia 1  
Meilahden kirkon Laupias Samarialainen on Armas Tirrosen suunnittelema keraaminen reliefi. Kuvattuina ovat Laupias Samarialainen ja hänen auttamansa, onneton uhri. Aaltoilevat säteet viittaavat teon oikeamielisyyteen ja muistuttavat samalla Pyhästä kolmiyhteydestä; Poikansa puoleen kääntyvästä Isästä ja Pyhästä Hengestä.

Jeesuksen esittämä vertauskuva Laupias Samarialaisesta löytyy Uuden Testamentin Luukkaan evankeliumista (Luukas 10:25-37). Jeesus opetti, että ihmisen tulee rakastaa Herraa, hänen Jumalaansa kaikella sydämellään, kaikella sielullaan, kaikella voimallaan ja kaikella mielellään sekä lähimmäistään kuin itseään. Selventääkseen opetusta Jeesus kertoi vertauskuvallisen tarinan miehestä, joka matkalla Jerusalemista Jerikoon joutui ryöstetyksi ja hakatuksi ja jätettiin sen jälkeen tielle kuolemaan. Vaikka tietä pitkin kulkivat pappi ja leeviläinen he eivät pysähtyneet, jatkoivat vain kulkuaan tien toisella puolen. Samarialainen kuitenkin pysähtyi, hoisi miehen haavat viinillä ja öljyllä, kuljetti hänet majataloon ja maksoi majatalon emännälle miehen hoitamisesta luvaten korvata myös ylimääräiset kulut.

Armas Tirrosen muita Helsingissä sijaitsevia veistoksia ovat mm. Käpylän Mari ja Hietanimen hautausmaan Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.


©  Muu tekijänoikeuden haltija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001