< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Antero Toikka (1954 - )
 
teos Omega  
kartalla Itäkeskuksen lukio, Kajaaninlinnantie 10, Itäkeskus  
vuosi 1993  
kuvia 1, 2  
Safiirinsiniseksi maalattu Omega kiersi Uudenmaan kuntia 1993. Se on Antero Toikan Himmeli- veistoksen (1991) tavoin liikuteltava tilateos, jonka merkitys perustuu olennaisesti siihen mitä on veistoksen ympärillä ja minkälaiseen vuoropuheluun veistoksen hahmo ja ympäristö pääsevät. Omegan rakenne on yksinkertainen ja mekaaninen eikä vaadi syvää analyysiä. Keskeiselle sijalle nouseekin katsojan reaktio veistosta ja sen ympäristöä kohtaan.

Kirjallista sisältöä veistos saa nimestään. Omega on kreikkalaisten aakkosten viimeinen kirjain. Raamatullinen vertauskuva alfasta (kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen) ja omegasta viittaa kaikeen alkuun ja loppuun, Jumalan persoonan ylivertaiseen laatuun. Veistos on tehty polttoleikkaamalla ja hitsaamalla teräslevystä ja sen läpimitta on 2,4 metriä. Omega-veistoksen muodossa voi nähdä viittauksen myös kreikkalaisen omega-kirjaimen muotoon. Tielaitoksen hankkima Mega-Omega (1994) on valtatie E 18 varrella Jaanin eritasoliittymässä.

Toikan Omega, Himmeli ja Alfa sijaitsevat Itä-Helsingin alueella noin kilometrin päässä toisistaan niin, että ne ovat ikään kuin lähes tasasivuisen kolmion kulmissa. Punainen Himmeli-veistos on Puotilan leikkiniityllä ja keltainen Alfa-veistos on Myllymestarintien varrella olevalla pellolla Vartiokylässä.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001