< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Heikki W. Virolainen (1936 - 2004)
 
teos Taloudellinen Tasapaino  
kartalla Nordea pankin talvipuutarha, Siltasaarenkatu 12, Siltasaari, Kallio  
vuosi 1982  
kuvia 1  
Teoksen tilaaja ja alkuperäinen omistaja oli Suomen työväen säästöpankki (STS). Veistos siirtyi pankkifuusioiden jälkeen ensin KOP:lle ja sittemmin Merita- ja myöhemmin Nordea-konsernille.

STS pankki järjesti teoksesta kutsukilpailun, jonka Virolainen voitti. Kilpailuehdotuksessa nimimerkkinä oli Sukkula, jota voi pitää teoksen toisena nimenä. Idea ja nimi ovat lähtöisin Virolaisen ensimmäisessä näyttelyssä mukanaolleesta teoksesta, josta hän on tehnyt toisenkin muunnelman 80-luvulla. Aiheeseen häntä on inspiroinut Picasson maalaus kitaransoittajasta. Teos ilmentää lähinnä musiikin herättämiä mielikuvia ja muotoja. Teoksen valmistumisajankohtaan liittyvät raskaat tunnot vaimon poismenosta ja yksinhuoltajaksi jäämisestä tekevät siitä taitelijalle myös syvästi henkilökohtaisen. Taiteilija itse on hitsannut teoksen ohuesta pronssilevystä käyttäen apuna puisia muotteja. Tekniikkaan päädyttiin koska sijoituspaikka ei olisi kestänyt pronssivaloksen painoa. Teoksen sijoituksessa oli muitakin ongelmia: sitä ei saatu talon sisäpihalle muuten kuin korkealla nosturilla talon yli nostamalla. Teoksen mitat ovat 345 cm x 400 cm.

Heikki Virolainen herätti suurta huomiota 60-luvulla voimakkailla teoksillaan, jotka hän oli muotoillut ja maalannut kirkkain värein. Teokset ovat Kalevalan myyttisiä hahmoja tai tunnettujen henkilöiden muotokuvia, joista tunnetuin lienee Pentti Saarikosken muotokuva. Virolainen on tehnyt myös eläinaiheisia veistoksia mm. kalasta, kukosta, siasta ja pukista. Idean veistosten maalamiseen hän kertoo saaneensa hyönteisten värikuvista. Hän havaitsi värien tehostavan ja jäsentävän muotoa, mutta niillä on myös oma viesti. Virolainen ei tee eroa esittävän ja abstraktin välillä, samat pyöreät ja orgaaniset muodot ovat mukana kaikissa hänen töissään. Myös figuratiivinen teos voi hänen mukaansa olla sisällöltään abstrakti.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001