< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Raimo Utriainen (1927 - 1994)
 
teos Arvo Turtiaisen muistomerkki  
kartalla Matti Heleniuksen puisto, Agricolankatu /Porthaninkatu, Kallio  
vuosi 1990  
kuvia 1, 2  
Veistoksen materiaalina on Raimo Utriaisen teoksille ominainen eloksoitu alumiini ja jalusta on haponkestävää terästä. Veistoshankkeen takana oli Kallio-seura.
Karhupuiston viereinen alue Kallion kirjaston takana on saanut nimensä alueen työläisten olojen parantamiseksi työskennelleen raittiusmies, filosofian tohtori Matti Heleniuksen (1870-1920) mukaan.

Runoilija Arvo Turtiainen (1904-1980) kirjoitti luonnontunnelmista ja rakkaudesta, mutta paremmin hänet tunnetaan työväen tuntemusten kuvaajana. Sodanvastaisuus ja yhteiskunnalliset kysymykset ovat saaneet tärkeän aseman hänen tuotannossaan. Helsinkiläisaiheisen lyriikkansa vuoksi hän sai lempinimen Stadin Arska. Arvo Turtiainen oli näkyvä jäsen taiteilijaryhmä Kiilassa, johon myöhemmin liittyi myös Raimo Utriainen.

Veistoksen materiaali alumiini vaikuttaa kylmältä ja puhuttelemattomalta. Koneellisesti viimeistelty pinta ja toistettavuus viittaisivat teolliseen massatuotantoon. Kapeiden alumiinisäleiden muodostaman veistoksen välittämä tunnelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin viileä. Liikkeen vaikutelma syntyy valon taittumisesta ja heijastumisesta erilaisissa valaistusolosuhteissa. Veistoksen uusia mielleyhtymiä avaava rakenne paljastuu lähestyttäessä teosta eri suunnista. Muistomerkissä nähdyt purjeen ja tiimalasin muodot vievät katsojan perimmäisten ajatusten lähteille. Nykyaikaisten materiaalien ja ihmiskunnan suurten kysymysten yhdistäminen olikin Raimo Utriaiselle tyypillistä.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001