< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Pekka Kauhanen (1954 - )
 
teos Tuoksuva askel  
kartalla Karpalopolku, Kurkimäki  
vuosi 1988  
kuvia 1  
Kurkimäen Karpalopolun aukiolla on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen pronssiveistos vuodelta 1988. Teos kuuluu taiteilijan askel-sarjaan, jonka muita töitä ovat mm. Huojuva askel ja Goottilainen askel. Veistosten nimien taustalla on japanilaisen Takemitsun "November Steps" -sävellysteos.

Taiteilijan mukaan Tuoksuva askel on murrosajan työ, jossa on yhteneväisiä piirteitä Kajaaniin 1988 pystytetyn presidentti Kekkosen muistomerkin kanssa. Syksyllä 1997 Helsingin kaupungin taidemuseo hankki Tuoksuvan askeleen kokoelmiinsa Suomen kuvanveistäjäliiton kautta ja pystytti sen 1999 Kurkimäkeen. Kiekon muotoinen jalusta on myös pronssia ja toimii pienen aukion levähdyspaikkana.

Talvella 2005 veistos katkesi keskeltä kahtia lumenajon yhteydessä ja oli torsona muutaman kuukauden kunnes korjauksen jälkeen palautettiin takaisin paikoilleen. Tuoksuva askel katkesi uudelleen 2010 todennäköisesti kiipeilyn ja roikkumisen seurauksena. Korjauksen jälkeen veistos oli Pekka Kauhasen Hurtta, poika ja lum´ukko -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa talvella 2011.

Veistosta ei voitu vähään aikaan palauttaa paikoilleen, koska halkaisijaltaan 2,8 m:n kokoisen jalustan pronssiset kansilevyt olivat kateissa. Varkaus tapahtui ilmeisesti elokuussa 2011.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001