< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Hannu Sirén (1953 - )
 
teos Varjoja  
kartalla Taiteen ja viestinnän oppilaitos, Hämeentie 161, Arabianranta  
vuosi 1998  
kuvia 1  
Suojeltu entinen verkatehdas muutettiin taide- ja viestinnän oppilaitokseksi ja sen sisäpihalle tilattiin teos Hannu Sireniltä.
Teräksinen Varjoja-teos julkistettiin rakennuksen vihkiäisten yhteydessä 16.4.1999. Tilateoksen yhtenä pyrkimyksenä on ollut luoda pienimuotoisen ja herkän miljöön ja aktiivisesti toimivan rakennuksen välille tietoinen ja tietyllä tavalla progressiivinen suhde.

Varjoja-teos on tehty16 mm:n harjateräksestä paikan päällä hitsaamalla ja sen mitat ovat: korkeus 200 - 700cm, pituus 3000 cm ja syvyys 28 cm. Teos on kustannettu rakennuksen määrärahoista.

Taiteilija itse kuvailee teostaan : "Teoksen pyrkimyksenä on tasapainottaa pihan voimakasta kaltevuutta sekä luoda uusi, koko tilaan vaikuttava jännite, jonka vaikutus muuttuu havaintopisteiden mukaan. Vuodenaikojen vaihtelut, ensilumi, kaste ja tiivis puiden lehdistö veistoksen ympärillä luovat teokselle erilaisen ilmeen."

Ruostunut materiaali kuvastaa ajan kulumista, mennyttä aikaa. Veistoksen immateriaalinen verkkorakenne pyrkii korostamaan sisäpihan tilakokonaisuutta. Teoksen suunnittelu lähti käyntiin marraskuussa 1996 luonnoksen tilauksella. Tilateos on syntynyt tiiviin vuoropuhelun seurauksena professori Kai Wartiaisen kanssa. Veistoksen toteutus alkoi kesäkuussa 1998 ja se valmistui saman vuoden loppuun mennessä.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001