< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Pirkko Nukari (1943 - )
 
teos Kurki on laskeutunut  
kartalla Ratsaspuisto, Ruskeasuo  
vuosi 2003  
kuvia
Warning: Unable to open ../../ximg/kurki-tait-valajtf-tmh.JPG in /site/taidemuseo/www/include/statuehandler.php on line 136
1
 
Helsingin kaupungin taidemuseo tilasi kuvanveistäjä Pirkko Nukarilta veistoksen uuteen asukaspuistoon, joka kunnostettiin Mannerheimintien ja Keskuspuiston väliselle alueelle Ruskeasuolla. Kuvanveistäjä Nukari tunnetaan erityisesti lintuaiheisista veistoksistaan ja hänen mielestään erityisesti kurki sopisi hyvin uuteen puistoon, koska kurjet viihtyvät soilla. Nimestä voisi päätellä, että myös Ruskeasuo on mahdollisesti ollut kurkien suosimaa aluetta ennen kaupungistumista. Kurki on 1950-luvulla perustetun Ruskeasuo-seuran tunnuseläin, vaikka taiteilija ei tätä tiennytkään töihin ryhtyessään.

Kuvanveistäjä kertoi luonnosta tehdessään miettineensä myös Egyptin taiteen suojelevia siipiä Hatsepsutin temppelin oviaukkojen yläpuolella sekä siipien symboliikka yleensäkin. Kuvanveistäjä Nukarin omin sanoin: ”Kurki on soiden asukas, plastisesti kaunis, upea, avonaisine siipineen tilassa hallitsevan vaikuttava”.

Veistoksen kurki suuret siivet levällään ikään kuin suojelee aluetta ja sen kasveja, eläimiä ja ihmisiä. Kurjen jalkojen juuressa, veistoksen maata esittävässä osassa, voi tarkkaan katsoessaan havaita maahan tippuneen höyhenen, suon kasvillisuutta, sekä taiteilijan jalan painalluksen.

Kurki on laskeutunut -veistos paljastettiin taiteilijan ja kutsuvieraiden läsnäollessa juuri kunnostetussa Ratsaspuistossa 11.9.2003. Paljastuspuheen piti apulaiskaupunginjohtaja I. C. Björklund.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001