< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä - Somma, Mäkinen, Paavilainen
 
teos Opera Ophidia - Oopperan käärme (määräaikainen)  
kartalla Hesperian puisto, Töölö  
vuosi 2000  
kuvia 1  
Opera Ophidia -teoksen on tehnyt työryhmä Ossi Somma, Reijo Paavilainen ja Pertti Mäkinen. He kaikki ovat tunnettuja taiteilijoita ja jokaisella on takanaan huomattava taiteellinen tuotanto. Työryhmänä he ovat toimineet 1970-luvun lopulta lähtien.

Helsingin kulttuurikaupunkivuoden puistonäyttelyyn ryhmä osallistui Opera Ophidia -teoksella, joka on käärmeen muotoon taivutettu teräsverkko täytettynä kivilohkareilla. Lähtökohtana teokselle on ollut työryhmän 20-vuotisnäyttelyyn 1999 kehitelty teos, jossa kiemurteleva muoto esitettiin ylhäältä päin nähtynä. Näyttely kiersi eri paikkakunnilla ja rautaverkon sisältö vaihtui sen mukaan. Porissa verkko täytettiin kivillä, Rovaniemellä jäällä, Alajärvellä turpeella.

Töölönlahden veistosnäyttelyssä teos herätti runsaasti huomiota ja erityisesti lapset ottivat sen omakseen. Näyttelyn jälkeen teos sai toistaiseksi jäädä paikoilleen, koska sen purkaminen olisi merkinnyt teoksen hävittämistä.

Ryhmän kolme taiteilijaa osallistuvat kaikkiin työvaiheisiin suunnittelusta toteutukseen. Joten teokset ovat aidosti yhteisiä. Harvinaislaatuinen yhteistyö on tuottanut monia teoksia, mm. Lapuan raivaaja –muistomerkin ja Oulun merenkulun muistomerkin. Töölönlahden teos on edelleen ryhmän omistuksessa.

Opera Ophidian ja rannan välissä on kivi, jossa on on Sri Chinmoy Peace-Blossom –muistolaatta. Siinä oleva päivämäärä 13.11.1998 viittaa laatan paljastamistilaisuuteen. Muistolaatta on kannanotto yleismaailmallisen rauhan puolesta.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001