< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Arvo Siikamäki (1943 - )
 
teos Lepotauko  
kartalla Puistikko, Kaksostentie/ Jalopeurantie, Siltamäki  
vuosi 1970-75  
kuvia 1  
Lepotauko esittää väljään viittaan pukeutunutta kypäräpäistä hahmoa, jonka kasvojen kohdalla on läpinäkymätön aukko. Oikea jalka on nostettu rennosti polven päälle ja ylävartalo kiertyy oikeaan. Viitta peittää kokonaan hahmon ja istuimen, vain toisen jalan kenkä on näkyvissä. Vaaleanharmaa hahmo näyttää luonnon keskellä lempeältä avaruusolennolta. Toisenlaisessa ympäristössä voisi luulla, että asusteet ovat suojavaatteita, ulkopuolisia vieraita aineita tai saasteita vastaan.

Saarijärvellä syntynyt Arvo Siikamäki oli neljä vuotta kotipitäjänsä suuren pojan, Kain Tapperin oppilaana. Oppia ja tukea tuli myös Harry Kivijärveltä ja Heikki Häiväojalta. Oma ilmaisu lähti 60-luvun tiedostavalta pohjalta. Siikamäki tuli tunnetuksi mustanpuhuvista apokalyptisistä näyistä, jotka heijastivat maailman jännittynyttä ja uhanalaista tilaa. Teemana oli usein kantaaottavat, sodan kauhuja vastaan protestoivat aiheet.

Materiaalinaan Siikamäki on käyttänyt patinoitua uurrettua pronssia sekä alumiinia. Myöhemmässä tuotannossa myös kiveä ja marmoria sekä puuta. Hän on siirtynyt ajan myötä yhä abstraktimpaan ilmaisuun. Viime vuosien veistokset ovat olleet klassisen kaunislinjaisia ja harmonisia figuureja, joissa pronssin ja kiven ominaisuuksia on käytetty taidokkaasti hyväksi. Hahmot ovat usein viittoihin pukeutuneita tai alastomia, kasvottomia ja kypäräpäisiä naisia tai avaruuden tuntemattomia asukkaita.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001