< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Eero Hiironen (1938 - )
 
teos Saari  
kartalla Didrichsenin taidemuseo, sisäpiha, Kuusisaari.  
vuosi 1999  
kuvia 1  
Eero Hiironen on kulkenut taiteilijana pitkän tien: Hän tuli tunnetuksi maalarina, mutta siirtyi sitten vähitellen kuvanveiston puolelle. 1966 lopulla hän alkoi käyttää tuloksekkaasti peiliä ja lasia materiaalinaan. Myöhemmin hän havaitsi, että kiillotettu metalli on samanveroinen, monimuotoisempi, eikä niin hauras materiaali.

Vesi on Hiirosen teosten keskeisin teema. Hän ei kuitenkaan kuvaa vettä niinkään maisemallisena elementtinä kuin ajatuksena. Vesi on elinehto kaikelle elolliselle. Vaikka innoittajana on useimmiten ollut kotijärvi Ähtärissä, teoksista ei löydä paikallistunnetta, vaan ne välittävät universaalia veden ideaa elämyksellisesti.

Saari (1999) on haponkestävästä teräksestä tehty neliö, jonka keskellä on aukko. Reunan teräs välkehtii kuin veden kalvo, mutta keskusta näyttää heijastamattomana taustan näkymän. Saari on sijoitettu pihalla uima-altaan reunalle, missä katsoja voi vertailla sen heijastuksia oikeaan vedenpeiliin - ja vedenpeilissä.

Materiaali on haponkestävä teräs, teoksen mitat 120 x 118 cm.

Teos kuuluu Didrichsenin taidemuseon omiin kokoelmiin.


Didrichsenin taidemuseon remontin aikana 2013-2014 veistospuisto oli suljettu yleisöltä. Osa veistoksista oli esillä mm. Villa Gyllenbergin etupihalla ja Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001