< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Arvo Siikamäki (1943 - )
 
teos Tyhjä hauta  
kartalla Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto, Kuusisaari  
vuosi 1985  
kuvia 1  
Didrichsenin taidemuseon perustajien Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin uurnat laskettiin museon merenpuoleiseen rinteeseen heidän toiveidensa mukaisesti. Heidän hautaansa koristaa Siikamäen veistos Tyhjä hauta.

Tyhjä hauta on pelkistetty kuvaus, jossa sileäksi hiotun kivilaatan päälle on rakennettu muutamasta kivilohkareesta suorakaiteen muotoinen hautakammio. Edessä olevaa kiveä on siirretty, ja siitä lohjennut palanen lojuu maassa: hauta on avoin ja tyhjä. Kiven rosoiset pinnat ja arkaaiset raskaat muodot luovat monumentaalisen vaikutelman. Teoksen materiaali harmaa graniitti, mitat 88x68 cm.

Uskonnollinen teema ei ole Siikamäelle vieras. Hän on tehnyt mm. kaksi Pietà –veistosta. Katso myös Siikamäen Lepotauko 2, Helsingin Siltamäessä.

Arvo Siikamäki aloitti uransa 1960-luvulla, monen muun tavoin, osallistuvana vihaisena miehenä, joka "teki taiteestaan surrealistista teatteria", mutta kehittyi vähitellen abstraktimpaan suuntaan. Pelkistetyt hahmot, kiinteä muoto ja liike ovat hänen taiteensa erityispiirteitä. Aluksi materiaaleina olivat pronssi ja alumiini, myöhemmin myös kivi ja marmori.

Teos kuuluu Didrichsenin taidemuseon omiin kokoelmiin.



©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001