< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Eino Ruutsalo (1921 - 2001)
 
teos Aurinkokello (3)  
kartalla Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto, Kuusisaari.  
vuosi 1972  
kuvia 1  
Eino Ruutsalo oli kokeilija ja kumouksellinen hahmo Suomen taiteen kentässä: hän loi monta huomattavaa uraa eri taiteen aloilla, joita hän myös yhdisteli ennakkoluulottomasta aikana, jolloin raja-aidat olivat vielä ylittämättömiä. Aluksi hän kohosi kansainväliseen maineeseen maalarina, mutta siirtyi sitten elokuvientekijäksi kehittäen uudenlaisia tekniikoita perinteisen dokumentin rinnalla. Myöhemmin hän alkoi rakentaa valo ja liike -kokeilujen kautta kineettisiä veistoksia.

Aurinkokello on tällainen kehitelmä. Metallisen alustan päällä on rei´itetty ja viilutettu kiiltävä teräskiekko. Se toimii täysin mekaanisesti tuulen voimalla. Ideana on, että auringonvalon osuessa kiekkoon ja tuulen sitä pyörittäessä, heijastuskuvio siirtyy paikasta toiseen. Teoksen materiaali on ruostumaton teräs ja sen mitat ovat 54x70cm.

Ks. myös Viestejä tuntemattomilta.

Teos kuuluu Didrichsenin taidemuseon omiin kokoelmiin.

Didrichsenin taidemuseon remontin aikana 2013-2014 veistospuisto oli suljettu yleisöltä. Osa veistoksista oli esillä mm. Villa Gyllenbergin etupihalla ja Akseli Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001