< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Veikko Björk
 
teos Valiojoukko  
kartalla Maaherranpuisto, Viikki  
vuosi 2007  
kuvia 1, 2  
Helsingin kaupungin taidemuseo tilasi Veikko Björkiltä taideteoksen Maaherranpuistoon alueen uusimisen yhteydessä. Björk on käyttänyt teoksessaan hologrammitekniikkaa; näköisveistoksista valotetut hologrammikuvat on laminoitu akryylikuution sisään ja asetettu teräsjalustojen päälle. Hologrammilehmät ilmestyvät katsojan näkökenttään kuin tyhjästä ja katoavat yhtä nopeasti katsojan kulkiessa teoksen ohi. Kuvat erottuvat parhaiten hämärässä, jolloin teokset valaistaan.

Maaherranpuistossa historiallisesti arvokas Viikin Latokartanon tila on yhdistetty uuteen puistoon. Puistokokonaisuuden uudessa eteläisessä osassa on Helsingin yliopiston näytepuutarhoja, joilla jokaisella on omat teemakasvinsa. Björkin teos on sijoitettu uuden osan niin sanottuun vaahteragalleriaan. Hologrammilehmät on valotettu taiteilija Ravanderin 1900-luvun alussa tekemistä lehmäveistoksista, jotka kuvasivat aikansa valioyksilöitä. Näin ollen Björkin teoksessa ovat yhtä aikaa läsnä Viikin menneisyys ja nykyisyys.

Vuonna 1960 Kiteellä syntynyt Veikko Björk toimii monipuolisesti taiteen eri alueilla. Kuvataideakatemiasta valmistunut Björk työskentelee niin kuvanveiston, videon kuin valokuvan parissa. Hän on myös tehnyt lukuisia installaatioita.

Teos julkistettiin Maaherranpuistossa 2.10.2007 taiteilijan läsnäollessa (kuvia: 1).


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001