< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Jukka Tuominen (1958 - )
 
teos Silmä  
kartalla Kasarmintori, Kaartin kaupunki  
vuosi 2006  
kuvia 1, 2  
Helsingin kaupungin rakennusvirasto tilasi Jukka Tuomiselta teoksen uudelleen rakennetulle Kasarmintorille. Silmä-niminen teos on Kasarmintorin länsilaidalla, paikalla jossa aikoinaan on sijainnut kaivo. Silmä-teoksessa on kaksi sisäkkäistä teräslevyä, jotka on upotettu katukiveykseen torin pinnan tasoon. Ulompaan teräslevyyn on kuvattu torin noppakiveystä, sisempi ympyrä on hiottu sileäksi ja peilimäiseksi.

Taiteilijan sanoin: "...sitä voisi luonnehtia urbaaniksi ympäristötaiteeksi. Teoksen idea on reagoida ja elää vuorokauden rytmin sekä vuoden säävaihtelujen muutoksien mukaan. Pinnan alla oleva lämmitysjärjestelmä haihduttaa teräspinnan lumettomaksi saarekkeeksi talviaikaan jolloin Kasarmitorin nimenomainen alue jätetään auraamatta. Valaistus ohjataan valotekniikalla, joka rajautuu teoksen ympyrämuotoon, hämärässä se erottuu hohtavana silmäkkeenä. --- Muodoltaan 'Silmä' on eräänlainen maanpinnalla oleva reliefi, jossa ympäröivän noppakiveyksen suomumainen muoto jatkuu saumattomasti teoksen sisään. Materiaalina on hiekkavalumenetelmällä valettu haponkestävä teräs joka visuaaliselta ilmeeltään kuvastaa veden vaikutelmaa ja sen peilaavuutta. Teoksen voi mieltää osana ympäristöään kuten vesilammikon sateen jälkeen, sen joko huomaa tai sen voi ohittaa... Muodoltaan ja toiminnaltaan se on eräänlainen näköispatsas vedelle ja sijoittuuhan se täsmälleen vanhan torikaivon paikalle."

Kasarmintorilla oli 1800-luvulla yleinen kaupunkikaivo. Sen ympärille rakennettiin tiilistä muurattu pyöreä kupolikattoinen kaivorakennus 1830-luvun lopulla. Kasarmintorin kaivo suljettiin terveyslautakunnan suosituksesta 1889. Tämän kaivon paikalla on nyt Jukka Tuomisen Silmä-teos.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001