< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Jussi Valtakari
 
teos Linnun laulu  
kartalla Linnunlaulu, Töölönlahti  
vuosi 2009  
kuvia 1, 2, 3, 4  
Taiteilija Jussi Valtakarin julkinen teos Linnun laulu perustuu nimensä mukaisesti lintujen lauluääniin. Teos koostuu puuhun kiinnitetyistä, ruostumattomasta ja hiotusta teräslevystä leikatuista linnun ääntelyä kuvaavista sanoista. Ympäristöteos levittäytyy Linnunlauluntien varrelle Töölönlahden puistomaisemaan, vanhalle huvila-alueelle. Idean teoksiinsa taiteilija sai lukiessaan lintukirjoja, joissa kuvaillaan lintujen lauluääniä.

Teoksen viisi lintulajia ovat käpytikka, lapinsirkku, satakieli, rautiainen ja viiksitimali. Rautiaisen ääni on korkea "iiih". Käpytikka ääntelee tavallisimmin kovalla, terävällä kjyk-äänellä, jota se toistaa peräkkäin useita kertoja. Joukossa on myös Etelä-Suomessa tuntematon lapinsirkku; teoksen teräksestä muotoiltu djiy-vihellys kuvaa osuvasti linnun lyhyttä ja kirkasta laulusäettä. Napakka ping-ääni kuuluu eteläisen Suomen rannikoissa elelevälle, parvessa viihtyvälle viiksitimalille. Satakielen laulua kuvaa krrr-ääni.

Teoksesta on ollut yksi versio esillä Purnun kesänäyttelyssä vuonna 2008. Teos julkistettiin Helsingissä 30.9.2009. Se kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.



©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001