< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Jaakko Kuntsi
 
teos Metsänhenki  
kartalla Asukaspuiston kalliot, Myllypuro  
vuosi 2001  
kuvia 1  
Myllypuron kirkon ja Asukaspuiston läheisyyteen toteutetiin 2000-luvun alussa kolme ympäristötaiteen teosta. Yksi näistä on Metsänhenki, jonka on suunnitellut Jaakko Kuntsi, siihen aikan vielä kuvataiteen opiskelija. Teoksen ohjaajina olivat arkkitehti Markku Oivo ja kuvataiteilija ja Myllypuron lähiötaiteilija Jonna Pohjalainen.

Orpaanportaanraitin ja Asukaspuiston välisellä mäntyisellä kalliolla oleva teos käsittää kahdeksan kuuden metrin korkuista eripaksuista ruostuneesta teräksesta valmistettua kolumnia ja erikokoisia kivenlohkareita. Puiston alla on suuri väestönsuoja, jonka maanpäällisinä merkkeinä näkyy muutama ilmanvaihto- ja savunpoistorakennelma.

Jaakko Kuntsi halusi nähdä rautaputkissa jotakin samantyyppistä kuin niiden vieressä kohoavassa savuhormissa, ja siksi päädyttiin tähän materiaaliin. Taiteilijat ovat muuranneet rautaputkien juurelle kivisen juurakon, joka saa metallisen pylvään nousemaan luonnon kivikalliosta kuin puuvanhuksen. Työ yhdistää toisilleen vastakkaiset metallin ja luonnon. Maan alta nouseva voima rautaputkien muodossa häivyttää ympäröivän luonnon ja aikaisemmin rakennetun väestönsuojan savuhormien välistä rajaa. Puiden muoto edustaa maan kasvua ja rauta elementtinä sitä vastaan sotivaa jähmettävää ja leikkaavaa voimaa.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001