< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Heli Ryhänen
 
teos Cityeläimet  
kartalla Lampipuisto, Kontula  
vuosi 2013  
kuvia Ei muita kuvia.  
Cityeläimet koostuu viidestä pronssiin valetusta eläinhahmosta joissa on paljon tuttua, mutta samalla jotain selittämätöntä. Erilaisten eläinten ruumiinosia uudelleen yhdistämällä on syntynyt häkellyttävän hauskoja taruolentoja kuten venyttelevä norppapäinen krokotiili, ympäristöään tarkkaileva apinakenguru ja vesinokkaeläin jolle on ilmestynyt linnun räpylät. Yhdessä ne ovat lauma yllätyksellisiä otuksia, jotka ruokkivat ohikulkijan mielikuvitusta.

Heli Ryhänen kuvailee teostaan seuraavasti: "Hahmot hengailevat laumana kumparemaisessa ympäristössään. Teos kuvaa rinnakkaiseloa ja yhdessäoloa. Vaikka hahmot asettuvat erilleen toisistaan, ovat ne kontaktissa katseiden ja asentojen välityksellä. Esimerkiksi yksi otuksista on etääntynyt joukosta, mutta se ei ole jäänyt muilta huomaamatta. Muista välittäminen on tapa säilyä. Niin viidakossa, asfalttiviidakossa kuin Kontulassakin."

Kontulan Lampipuisto on keskeinen läpikulkupaikka, jossa kohtaavat koululaiset, lapsiperheet ja muut alueen asukkaat. Cityeläimet elävöittää tätä vilkasta asukaspuistoa, jota voi luonnehtia Kontulan yhteiseksi olohuoneeksi.

Cityeläimet on Helsingin taidemuseon tilaama veistoskokonaisuus. Teoksen pronssivalut on tehty Lapinlahden Taidevalimossa ja maatyöt on tehnyt Staran korjausrakentamisyksikkö.

Heli Ryhänen kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin. Hän on toteuttanut lukuisia julkisia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Cityeläimet on Ryhäsen ensimmäinen pysyvä julkinen teos Helsingissä.

Taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila julkisti Cityeläimet-teoksen taiteilijan ja yleisön läsnä ollessa Kontulan asukaspuistossa 22.11.2013.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001