< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Bernard Kirschenbaum (1924 - )
 
teos Helsinki Arch  
kartalla Tamminiementie 6, Meilahti  
vuosi 1983  
kuvia 1, 2, 3  
Veistos on hyvä esimerkki 1960-luvulta lähtien taiteen valtavirtaukseksi nousseesta minimalismista. Minimalismin ohjelma vastusti abstraktia ekspressionismia ja sen spontaania emotionaalisuutta korostavaa taideteoriaa. Siksi minimalistiset taiteilijat koettivat välttää liian ekspressiivistä ja näkyvää kädenjälkeä teoksissaan. Teoksen aiheena oli sen muoto ja materiaali. Teoksen muodon ja värin tuli olla niukkaa ja vähäeleistä.

Minimalistien ongelmana oli, ettei yleisö aina voinut olla liittämättä teoksiin niiden ulkopuolisesta todellisuudesta esiinkumpuavia mielleyhtymiä. Rajatakseen tulkinnan koskemaan vain materiaalia ja muotoa antoivat taiteilijat usein teoksilleen nimeksi "Nimetön". Bernard Kirschenbaumin teoksen Helsinki Arch voi jo nimensäkin perusteella yhdistää perinteiseen muistomerkkimuotoon riemukaareen. Nyt kaari on käännetty selälleen. On siis mahdollista luoda uusi ilmaisu vanhan perinteen pohjalle. Taiteilija on irroittanut triumfikaaren sen historiallisista yhteyksistä militaristisiin seremonioihin ja luonut siitä uudenlaisiin mielleyhtymiin viittaavan merkin.

Temet Oy on tallettanut teoksen Helsingin kaupungin taidemuseon puistoon. Veistos valmistui vuonna 1983, ja se oli Ars 83 -näyttelyn aikana Ateneumin taidemuseon edessä kadulla. Veistoksen materiaali on teräs.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001