< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Risto Salonen (1945 - 2001)
 
teos Heijastuksia  
kartalla Merihaka, Sörnäinen  
vuosi 1977  
kuvia 1, 2  
Heijastuksia-veistos liittyy 1960-1970 luvuilla Suomessakin yleistyneeseen veistotaiteen suuntaukseen, jossa käytettiin hyväksi kineettisiä vaikutelmia ja näköhavaintoon liittyviä, luonnossa havaittavia abstrakteja ilmiöitä.

Risto Salosen Heijastuksia-veistoksen materiaalit ovat ajalle ominaiset teräs ja lasi. Kiiltäväksi hiottujen terässiivekkeiden keskellä on valoa läpäisevä lasinen pilari. Reliefimäisesti aaltoileva lasipilari on syntynyt pinoamalla päällekkäin levyiksi leikattua ikkunalasia.

Helsingin kaupungin kuvataidetoimikunta osti veistoksen Helsingin juhlaviikkojen näyttelystä 1974 kaupunginkanslian silloisen kuvataidesihteerin esityksestä. Veistos oli alun perin tarkoitettu sisätilaan, mutta sen katsottiin sopivan myös "kaupunkimiljööseen veden lähelle".

Kun Merihaan uusi asuinalue alkoi olla valmiina, Heijastuksia-veistos pystytettiin Hakaniemen rannan itäpäähän, jonne oli kaavailtu aluetta elävöittävää puistoa rantakahviloineen ja terasseineen. Veistokselle suunniteltiin myös valaistus, joka korostaa pintojen heijastuksia ja läpikuultavuutta.

Teoksen korjauksen yhteydessä 2007-2008 sille tehtiin jalusta.


©  Muu tekijänoikeuden haltija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001