< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Andy Best
Merja Puustinen
 
teos Hiljaisuuden Jalanjäljet  
kartalla Lasipalatsin ja Forumin välisellä aukiolla Simonkatu, Kamppi  
vuosi 2000  
kuvia 1  
Hiljaisuuden jalanjäljet -ympäristöteos koostuu 20 pronssilaatasta, joihin on ikuistettu kotoperäisten villieläinten jalanjälkiä. Laatoissa on myös eläinten nimet: ahma, lumikko orava, saukko, näätä, vesikko, ilves, kettu mäyrä, metsäkauris, villisika, karhu, hirvi, metsäpeura, kuusipeura, majava, metso, teeri, kurki ja susi. Jalanjäljet on sijoitettu katulaattojen sekaan.

Taiteilijaparin mukaan ”Hiljaisuuden jalanjäljet toimii hienovaraisena muistutuksena maamme kaupungistumisen ja teollistumisen lyhyestä historiasta. Nykyään useimpien suomalaisten käsitys luonnosta perustuu televisioon ja myytteihin omakohtaisten kokemusten sijasta. Osa pronssilaattoihin ikuistetuista tassun-, sorkan- tai käpälänjäljistä kuuluu eläinlajeille, jotka tänä päivänä ovat joko uhanalaisia tai jo hävinneet sukupuuttoon.”

Jalanjälkien saamiseksi taiteilijapari avustajineen on työskennellyt Ranuan ja Ähtärin eläinpuistossa hyvässä yhteistyössä eläinten ja henkilökunnan kanssa.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto on rahoittanut teoksen. Kampin rakennustöiden liikennejärjestelyjen vuoksi vuonna 2002 Ahma, Näätä, Orava ja Teeri -jalanjälkilaatat vietiin varastoon. Jalanjäljet palautettiin kesällä 2005.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001